METHODE
Wat mensen vaak denken is dat ik honden train, maar dat is absoluut niet zo. Ik train mensen en niet honden.
Ik leidt mensen op zodat ze rustige en zelfverzekerde roedelleiders kunnen worden voor hun hond, zodat hij zich veilig en kalm voelt binnen zijn roedel, en er geen reden is om ongewenst gedrag te vertonen.
Wat er wordt gecreëerd met bijvoorbeeld een puppycursus met clickertraining is enorme enthousiasme wat veranderd in frustratie, omdat, als een hond bijvoorbeeld enthousiast, gefixeerd, agressief, angstig is, je hem niet onder controle hebt.
Ik werk altijd met rust, als je zelf rustig bent, zal je hond ook rustig zijn, als je nerveus bent, wordt je hond ook nerveus. Je hond is een spiegel die jou precies laat zien hoe jij je opstelt, hij regeert dus op wat jij voelt en denkt.
Onthoud dat je een hond alleen onder controle hebt als hij kalm is. Als een hond enthousiast, dominant, agressief of bang is, dan heb je hem ook niet onder controle, hij luistert dan niet meer naar jou. Hij zal daarom ook nooit gaan zitten, en als hij gaat zitten, dan is hij geestelijk alsnog enthousiast.
Oorzaak en gevolg
Ik help gezinnen met het begrijpen van het gedrag van hunzelf en de hond. Ik zal daarbij niet alleen naar het probleem kijken, maar ik zal op zoek gaan naar de oorzaak van het gedrag, en wat dit gedrag in stand houdt.
Kortom: 'waarom vertoont de hond in deze context dit gedrag?'. Door op deze manier de oorzaak aan te pakken zal het probleemgedrag wegvallen, en zal het eindresultaat effectiever zijn dan wanneer je alleen het symptoom gaat bestrijden.
Je kunt het zien als dweilen met de kraan open. Als de kraan niet onder handen wordt genomen (oorzaak), kun je blijven dweilen, de vloer zal immers altijd nat blijven (gevolg).
Blaffen, bijten, springen, angst, verlatingsangst, zindelijkheid zijn geen problemen, mensen zien het vaak als problemen, maar dat zijn ze absoluut niet. Het zijn gevolgen van bepaalde problemen, symptomen.
Het echte probleem van agressie is bijvoorbeeld heel vaak onzekerheid. Het echte probleem van bijvoorbeeld springen met bezoek is bijvoorbeeld een hoge mate van enthousiasme.
Dus al het ongewenst gedrag wat je hond vertoont zijn geen problemen, maar symptomen van bepaalde problemen.
Mijn doel is om je te helpen zoeken naar het echte probleem, de oorzaak, om dit vervolgens aan te pakken zodat ook de symptomen wegvallen.
Nu komt het belangrijkste wat alle mensen wel zouden willen weten. Hoe krijg je een gelukkige hond?
Ik zal je naar mijn kennis en ervaring uitleg geven over hoe je een 'gelukkige evenwichtige' hond krijgt, en laten inzien dat je jou hond misschien niet geeft wat hij 'echt' nodig heeft.
Ik werk bijvoorbeeld al niet met 'clickers en snoepjes'. Ik ben eens gaan kijken naar zo een honden cursus en dat was een totale chaos, honden die helemaal niet goed luisterde, honden die ongehoorzaam waren en die helemaal geen vertrouwen, respect en loyaliteit hadden voor hun 'baasje'.
Ik vindt het jammer dat op 'puppy cursussen' alleen commando's worden aangeleerd zoals bijvoorbeeld zit, en lig. Ze leren niet de sociale vaardigheden wat wel heel belangrijk is, zoals het rustig mee lopen aan de lijn, of de sociale interactie met andere honden of hoe kennis te maken met honden en mensen bijvoorbeeld.
Commando's kan iedereen zijn hond aanleren, maar de sociale omgang met mensen en honden, de rust in huis, dat wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl dat wel het allerbelangrijkste is.
Als mensen bij de puppy cursus klaar zijn, bellen ze mij op.
Zo een training valt dus onder de categorie 'hondentraining', dat is dus iets wat ik niet doe, ik doe niet aan hondentraining. Hondentraining is meer 'wat moet de hond voor ons doen?' Hondenpsychologie is meer van 'wat moeten wij mensen doen, om een hond te vervullen', wat moeten wij hun geven?
Ga maar eens na, wij pakken altijd een hond in huis omdat 'wij' hun liefde willen, en 'wij' een maatje erbij willen hebben, en omdat 'wij' ons anders eenzaam voelen.
Wij denken nooit tweezijdig, wat heeft de hond nodig, dus niet van 'wat wil ik' , maar 'wat heeft hij nodig?'
Wij geven de hond boordevol genegenheid en 'menselijke' liefde, wij 'vermenselijken' als het ware onze hond door bijvoorbeeld tegen ze te praten, om ze zonder specifieke reden kleren aan te doen, of om simpelweg gewoon 'mensenpsychologie' te stoppen in een hond door middel van tegen onze honden te 'praten' alsof het mensen zijn.
Een hond is blij om een 'hond' te zijn, net zoals wij blij zijn om een 'mens' te zijn, laten we hun dan ook zo veel mogelijk behandelen als hond en ze de behoeftes geven die onze viervoeters 'echt' nodig hebben om in balans en harmonie te leven.
Hier zal ik je dus wat meer gaan uitleggen over mijn methode zodat je het meeste uit je relatie haalt met jou hond.
Wat je vormt in een roedel zijn vier posities en twee groepen, de eerste groep is de roedelleider (die loopt vooraan), en de tweede groep zijn de volgelingen (die lopen dus 'altijd' achter de roedelleider).
Elke hond wordt geboren met een bepaald energie niveau. Helemaal voor (de roedelleider), die geeft richting en bescherming aan zijn volgelingen, dan heb je de honden daar achter (hoge energieke honden), de honden in het midden (normaal energieke honden), en de honden achteraan (lage energieke honden).
Mensen begrijpen de positie vaak niet, honden lopen vooraan met bijvoorbeeld een flexie riem, zo zet je de hond al in de positie om richting en bescherming te geven, en dan ook nog eens met de vaak onzekere, frustrerende energie van de mensen voelt de hond nog meer dat er gevaar is, dus zal de hond het baasje moeten beschermen, want iemand moet de rol van de 'roedelleider' op zich nemen om het bestaan van het roedel te behouden.
Zo zie je dus dat je door middel van bepaalde tools zoals een flexlijn, en onze 'onzekere' energie, we de hond al in een leiderschapspositie zetten en de hond zo erg 'gefrustreerd en dominant' wordt, omdat een hond simpelweg niet gemaakt is om te leiden, een hond is gemaakt om een 'kalme zelfverzekerde' roedelleider te volgen die hem richting en bescherming geeft, zo is er ook geen reden om agressief of angstig te reageren, omdat de hond de bescherming van zijn roedelleider krijgt.
Zo werkt het instinct en brein van een hond nou eenmaal, hun communiceren en ervaren de wereld nou eenmaal op een andere manier als wij, als we hun dus niet geven wat ze nodig hebben, zal je dramatische resultaten krijgen in het gedrag van je hond.
Wat ik dagelijks aan mijn roedel geef, en wat ik dus altijd streng uitleg naar mijn cliënten, is dat een hond 'lichaamsbeweging, discipline en genegenheid' (in die volgorde) nodig heeft om zijn evenwicht te vinden binnen zijn roedel.
Mijn methode, gebaseerd op drie basisbehoeften van een hond
1. Lichaamsbeweging
De lichaamsbeweging is het belangrijkste voor de hond, wandelen, spelen en op onderzoek uit gaan, dat is wat een hond prachtig vind om te doen.
Op het moment dat je je hond te 'weinig' tot 'geen' lichaamsbeweging geeft, zal hij opgekropte energie krijgen wat leidt naar een 'frustratie', die frustrerende energie moet ergens naar toe, de hond gaat zijn energie proberen kwijt te raken door middel van overdreven blaffen, enorme enthousiasme (bijvoorbeeld met bezoek), agressie aan de riem, fixaties en noem maar op.
2. Discipline
Nu komt het, het woord 'discipline'. 'Maar ik ga mijn hond toch geen discipline geven, dat vind ik zielig', zeggen de meeste cliënten van mij altijd. Ik begrijp maar al te goed dat mensen het beste met hun hond voor hebben. Maar helaas leidt dat vaak naar een enorme frustratie in hun hond.
'Hij mag alles van mij', zeggen ze dan, maar toch is hij erg agressief naar andere honden of mensen. 'Het bezoek aait en begroet mijn hond altijd bij binnenkomst', maar toch is hij erg angstig en terughoudend met bezoek, en wilt soms nog wel eens bijten.
Op het moment dat wij de honden zo behandelen zoals wij ons kind zouden behandelen, krijg je dus grote problemen in de relatie met jou hond.
Discipline is nou eenmaal iets wat honden 'nodig' hebben. Ze hebben regels en grenzen nodig, dus een dominante leider die sterk en kalm is en die consequent de regels en grenzen toepast.
Discipline en leiderschap is wat een hond nodig heeft zodat hij weet wat van hem gevraagd wordt, zodat hij weet dat hij de richting en bescherming krijgt in zijn roedelleider, en dat hij in zijn natuurlijke positie gaat leven als volgeling.
Het is dus niet 'zielig' om je hond discipline te geven, een hond heeft een sterke kalme roedelleider nodig, regelmaat, structuur en consequente regels en grenzen, zo gaat hij zich dus veilig voelen en weet hij wat van hem gevraagd wordt.
3. Genegenheid
Dit wordt dus vaak op 'verkeerde' momenten gegeven bij de hond. Wij mensen willen maar al te snel bij binnenkomst een hond aaien, maar dat is iets wat wij 'willen', maar niet wat een hond 'nodig' heeft. Zorg ervoor dat het dier eerst naar jou komt en niet andersom.
Zorg dat een hond werkt voor zijn eten en beloon hem ook alleen als zijn 'geest' evenwichtig, dus kalm en onderdanig is. Genegenheid is meer een 'emotionele vervulling' voor ons mensen, lichaamsbeweging en discipline zijn meer 'instinctieve vervullingen' voor de hond.
Zorg er dus voor om 'beiden behoeften' te vervullen, die van jou, maar ook zeker die van je hond.
LICHAAMSBEWEGING
DISCIPLINE
GENEGENHEID